Tee itse maitoliimaa
Isompi askartelutuokio tulossa? Kokeile itse tehtyä maitoliimaa; ruokakaapin aineksista syntyy liima joka tarttuu hyvin paperiin ja muihin kevyisiin materiaaleihin. Maidon lisäksi tarvitaan etikkaa ja leivinjauhetta; Strömsön Johanna Ahlskog antaa reseptin.Tarvikkeet
kattila, sekoituskauha, desilitran mitta, teelusikka, kahvisuodatinsuppilo, kahvisuodatinpusseja
lasikannu tms, haarukka tai pieni vispilä, kannellinen purkki valmiille liimalle.
Liimaresepti
3 desiä maitoa
1,5 tl etikkaa
2,5 tl leivinjauhetta
3 tl vettä + mahdollisesti vähän lisää vettä
Mitä vähärasvaisempaa maito on, sitä parempaa liimasta tulee
Lämmitä maito kattilassa 37 asteiseksi. Mitä vähärasvaisempaa maito on, sitä parempaa liimasta tulee. Ota kattila pois liedeltä, lorauta sekaan etikka.
Sekoittele, kunnes valkoinen massa alkaa erottua kellertävästä nesteestä. Herasta erottuva maitomössö on kaseiinia,
proteiinia, josta liima syntyy. Suodata kaseiini herasta
kahvisuodatinpussin läpi. Puristele lopuksi suodatinpussia kädessä, niin
saat loputkin herat pois.Heran voi kaataa pois tai siitä voi leipoa leipää: hera antaa leivälle hapanleipämäistä makua.
Laita maitokaseiinipallero lasikannuun, sekoita joukkoon tilkka vettä. Sekoita mukaan leivinjauhe ja anna seoksen kuplia. Kun kupliminen lakkaa, on liima valmista.
Kaada liima lasipurkkiin ja tee sille oma etiketti, jos haluat hifistellä. Säilytä liima jääkaapissa - se säilyy hyvänä suunnilleen yhtä kauan kuin maitokin.
Muista myös ikivanha vinkki - keitetyn perunan puolikas käy paperin liimaamiseen.
Lähde:
http://olotila.yle.fi/koti/askartelu/stromso-kotitekoinen-maitoliima-askarteluun
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti