tiistai 27. elokuuta 2013

Elokuun kuukausitouhut

Päivän ruokalista:

- Aamupala: Hedelmäpommi -viilis, ruisleipä juuston kera, kotimainen omena, maito.
- Lounas:   Kalapuikot, perunamuussi, avocadokastike, lanttu/omena/rusina -raaste, ruisleipä, maito.
- Välipala: Suklaavanukas, ruisleipä, päärynä, maito.

Aamupäivä:

Vaihtelevasti joko aamupalan jälkeen tai satuhetken yhteydessä pidettävä aamupiiri aloitettiin loruttelemalla ja leikkimällä meidän viikkoloru. Sen jälkeen käytiin läpi viikonpäivä, päivän numero, kuukausi, vuosi, vuodenaika ja sää. Apulainen sai siirtää merkit oikeille paikoilleen.

Tänään alkuun toiveleikkejä: junarataa ja autoleikkejä ja soittimilla soittamista.

Ulkoilu:

Siirryttiin trampoliinille istumaan (lasten toive), jossa tutustuttiin elokuun kuukausikuvaan ja kuunneltiin Opri Kissan Onnenvuosi -kirjasta elokuun tarina ja mietittiin yhdessä, mitä siinä oikein tapahtuikaan ja miksi. Kuunneltiin myös elokuisia loruja:

Elokuun päivinä korjataan viljaa,
syksy lähestyy aivan hiljaa.
Pakkasen pikkuserkku on halla,
hiiviskelee pian kaikkialla.

 Pii paa puu, terve elokuu!
Maamies korjaa pellon viljaa,
kuuhut nousee hiljaa, hiljaa.
Ukko hymysuu, onhan elokuu.

 Sirkka viulun virittää,
soittojansa sirittää.
Ilta hämyyn kietoutuu,
onkohan jo elokuu?

Hetki vielä hyppimistä, jonka jälkeen uuteen puistoon kiikkumaan, liukumäkeen, ratsastamaan ja tekemään hiekkakakkuja. Tarkkuusheittoa kokeiltiin myös muovirenkailla.

Unisatu:
Norsu ja kirahvi -sorminuket johdattivat heti alkuun lapset tulevaan:
Trumpetti -kiivasluonteinen pikku elefantti -kirja sopi loistavasti tälle päivälle, kun omalla tytöllä oli vähän kenkku päivä. Puhuttiin siitä, miten voi jokaisella joku asia joskus ruveta suututtamaan ja saattaa sitten sanoa tai tehdä jotain ikävää, mistä tulee toisille paha mieli. Kirjassa tuli paljon laskemista: lukujono 1-10 sekä 10-1. Mietittiin, mitkä muut keinot voisivat auttaa kuin kymmeneen laskeminen, jos on kovin kiukkuinen olo. Varsin kehittävää keskustelua.. :)
Unille:

Unille mentiin samaan tyyliin kuin edellä mainitussa kirjassa norsut kulkivat synttäreille eli kärsällä hännästä kiinni pitäen. Me mentiin jonoon ja otettiin etummaista kaveria paidan helmasta kiinni ja laulaa hyräilimme koko matkan. Lapsilla oli hurjan hauskaa.


Iltapäivä ja ulkoilu: 


Vapaata leikkiä ensin sisällä, jonka jälkeen ulkoilua omassa pihassa. Tein katuliiduilla lasten pyynnöstä ensin ruutuhyppyradan, mutta se vähän paisui sitten isommaksi, kun innostuin. Hypättyään radan läpi piti tasapainoilla viivaa pitkin radan alkuun. Ennen sitä viiva jakaantui toiselle puolelle, jonne piirsin lyhyille ja pitkille väleille kiviä (siis ympyröitä), joita pitkin piti hyppiä. Jos hyppymatka oli jossain kohti tosi pitkä, niin pienempiä lapsia varten tein kahden kiven väliin yhden pienen kiven, mihin voi tarvittaessa hypätä yhdellä tai kahdella jalalla. Kivien loputtua jatkui taas sama tasapainoviiva, joka yhdistyi ruutuhyppelystä lähtevän viivan kanssa. Lapset tykkäsivät kovasti hyppiä tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti